Doajen naše književnosti, gospodin Zlatko Crnković ovogodišnji je laureat i dobitnik nagrade za životno djelo Iso Velikanović

zlatko-crnkovic

Doajen naše književnosti, gospodin Zlatko Crnković- pokretač i urednik legendarnih biblioteka HIT, ITD i Evergrin u Nakladnom zavodu Znanje u razdoblju od 1969.g. do umirovljenja 1994.g.- ovogodišnji je laureat i dobitnik nagrade za životno djelo Iso Velikanović kao najvrsnije prevoditeljsko pero cjelokupne suvremene epohe svoje struke, donoseći hrvatskom čitateljstvu književna ostvarenja s engleskoga, ruskoga, njemačkoga i francuskoga jezika.

„Imajući u vidu kakvoću i vrsnoću Crnkovićevih prijevoda, dimenzije prevodilačkog opusa i ukupni prinos književnom prevođenju nagrada za životno djelo Iso Velikanović znak je zahvalnosti hrvatske kulture jednomu od najplodnijih, najživljih i najistaknutijih naših prevoditelja u drugoj polovici 20. stoljeća“, stoji u obrazloženju Ministarstva kulture.

Zlatko Crnković (1931.), književni prevoditelj, urednik i pisac, djetinjstvo djelomice proveo u Čaglinu kraj Požege, a ostatak života ponajvećma, uz brojna putovanja, u Zagrebu.

Diplomirao engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1956.). Studirao američku književnost u Berkeleyu, u Kaliforniji (1961./62.). Predavao engleski jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Pakracu u šezdesetim godinama 20. stoljeća. Od 1969. do umirovljenja 1994. pokretač i urednik biblioteke HIT, ITD i Evergrin u Nakladnom zavodu Znanje, a od 1997. uređuje seriju Zlatko Crnković vam predstavlja u zagrebačkom Algoritmu.

Preveo oko 160 knjiga, uredio ih oko 600 i napisao šest: Knjige mog života (1998.), (s I. Aralicom) ­Pisac i njegov urednik (1998.), Prošla baba s kolačima (2002.), Knjiga snova (2003.), Knjigositnice (2003.), (s I. Kušanom) Oko Sljemena i globusa (2006.). Unutar biblioteke ITD 2009. g. izlaze Carske mrvice- zbirka tekstova u kojoj se isprepleće Crnkovićevo trostruko književno iskustvo: uredničko, prevoditeljsko i spisateljsko. Riječ je o svojevrs­nom memoarskom pastišu s kritičkim osvrtima i razmišljanjima o klasicima ­svjetske književnosti (Dostojevski, Tolstoj, Proust) te nekima od najčitanijih suvre­me­nih ­autora poput Kishona, J. K. Rowling, ali isto tako mrvice nude obilje izvan­knji­ževnih štikleca koji su duhoviti literarni krokiji društvene scene i svijeta knjige.

Vijesti iz tiska:

Vjesnik 1. 4. 2011. – Zlatku Crnkoviću nagrada za životno djelo

Glas Slavonije 4. 4. 2011. – Nagrada za životno djelo Zlatku Crnkoviću