Istinita priča o obitelji gangstera u romanu Roslunda i Thunberga


roslund-i-thunberg roslund-i-thunberg


ZAGREB, 19. svibnja 2015. - Novi spisateljski dvojac u bogatom svijetu švedskih autora krimića, Anders Roslund i Stefan Thunberg, postali su svjetska senzacija nakon objave njihove prve zajedničke knjige "Medvjeđi ples" u kojoj spajaju Thunbergovu istinitu životnu priču i Roslundov spisateljski talent.


Knjiga je upravo objavljena na hrvatskome u prijevodu Sare Profete i izdanju nakladnika Znanje, a Roslund & Thunberg predstavili su je u utorak u Zagrebu u sklopu Zagreb Book Festivala (ZBF) koji se od 18. do 24. travnja u organizaciji Naklade Ljevak održava u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).


Stefan Thunberg uspješan je scenarist koji stoji iza popularne švedske tv serije o inspektoru Wallanderu, koja se prikazivala i u nas. Istovremeno je jedini brat koji nije sudjelovao u seriji pljački banaka koje je u 90-tim godinama prošloga stoljeća izvela tzv. Militantna banda, jedna od najbezobzirnijih i najinventivnijih kriminalnih bandi u Švedskoj koju su činila njegova trojica braće i dvojica najboljih prijatelja. Roman "Medvjeđi ples" istinita je priča o njima.


"Trebao mi je netko tko će mi pomoći da ispričam tu priču ", kazao je Thunberg na predstavljanju u MUO-u.


Konkretan događaj koji je bio povod za priču dogodio se prije dvadeset godina, kada je prateći televizijske vijesti o pljački vlaka i pljačkašima koji bježe pred policijom odjednom shvatio kako se radi o njegovoj vlastitoj braći, kojima se pridružio i otac. "U tom sam se trenutku uplašio da će moja obitelj poginuti", napomenuo je.


Istovremeno, s druge strane policijskih blokada stajao je Roslund, nagrađivani istraživački novinar. Roslund je hrvatskoj publici poznat još iz dvojca Roslund & Hellstrom, čiji su romani prevedeni na brojne svjetske jezike, uključujući i hrvatski ("Tri sekunde", "Pretinac 21", "Zvijer", "Ćelija 8"), te nagrađeni prestižnim skandinavskim nagradama.


"Upravo sam ja o njima tri godine izvještavao kao novinar, i ta me tema jako zanimala – kako neka obitelj krene putem kriminala. Utoliko sam bio savršen izbor za koautora", kazao je Roslund.


Knjiga je objavljena u svibnju prošle godine i odmah je postala hit u Švedskoj i šire. Riječ je o sedmom romanu Andersa Roslunda i prvome koji je napisao u koautorstvu sa Stefanom Thunbergom.


Roslund je napomenuo kako je barem polovica priče u svim njegovim knjigama utemeljena na stvarnosti. "Ovaj je put sve bilo lakše jer nije zahtijevalo nikako istraživanje: čitava se priča temelji na istinitim događajima iz Thunbergova života", pojasnio je.


Thunbergovi su braća i otac nakon potjere uhićeni. "Ono što mi je bilo najnevjerojatnije je to što su se otac i braća nakon dugog niza godina neslaganja okupili i ujedinili upravo kako bi izveli tu pljačku", kazao je Thunberg.


Napisati priču o njima nije bilo lako, a ono što mu je bilo bitno je ispričati je na kreativan način i pronaći nekoga s kime će kroz razmjenu ideja pronaći najbolji način za to, dodao je.


Roslund je poslužio kao "filter za oblikovanje riječi" - jer bilo je potrebno pronaći jedan zajednički rječnik, a u svemu je neprocjenjivo bilo i Thunbergovo filmsko iskustvo, koje je također donekle odredilo stil i formu - knjiga je strukturirana filmski, s dobro oblikovanim scenama i kratkim oštrim dijalozima koji glatko klize kroz čitav roman.


Filozofija nasilja "hrvatskog" podrijetla


Cilj nije bio napisati dokumentarni roman: to je u prvome redu knjiga o obiteljskim odnosima, napomenuli su autori.


Thunberg je istaknuo da su mu najvažnija čitateljska publika bili upravo braća i otac; koji su u međuvremenu odslužili zatvorske kazne, te danas dvojica braće rade u građevini, dok jedan radi na svojem obrazovanju, a svi zajedno održavaju snažne obiteljske veze.


"Jedan mi je brat rekao da me mrzi ali da knjigu obožava, a najmlađi je brat knjigu pročitao tri puta pa izjavio kako sad uviđa koliko se u međuvremenu promijenio", kazao je Thunberg.


Naslov se odnosi na filozofiju Thunbergova oca – filozofiju nasilja, odnosno, uspješnog odupiranja nasilnicima koji su veći i jači, a koju je nazvao "medvjeđi ples". "Smisao je te filozofije boriti se s neprijateljem koji je veći od tebe – u ovom je slučaju to bila policija", pojasnio je Roslund.


Urednica Bojana Franić istaknula je kako se roman nastavlja na već etabliranu Roslundovu spisateljsku tradiciju, s karakterističnom perspektivom koja propituje put koji je naveo počinitelje na zločin, sredinu u kojoj je zločinac izrastao.


"Njihovi antijunaci duboko ulaze pod kožu likova i čitatelj će se s njima vrlo lako poistovjetiti i razumjeti ih", kazala je Franić.


No, ujedno je to i jedna vrlo ozbiljna obiteljska drama koja se bavi odnosima unutar obitelji, napomenula je. "Za nas je dodatno zanimljivo da je taj otac, koji je zlostavljač i alkoholičar, ali u nekim trenucima vrlo nježan i brižan otac, srpsko-hrvatskog podrijetla", istaknula je Franić. Naime, Thunbergov je otac u Švedsku otišao 60-tih godina prošloga stoljeća iz Karlovca.


Nedavno je američki DreamWorks kupio filmska prava za knjigu. Autori trenutno rade na svojoj drugoj zajedničkoj knjizi.


Izvor: Hina (http://www.hina.hr/#vijest/8670693)Objavljeno: 15.01.2018, zadnja promjena: 15.01.2018  Povratak