Nastavak svevremenskog klasika "Ubiti pticu rugalicu" u hit biblioteci

Zagreb, 29. lipnja 2015. S ponosom najavljujemo hrvatski prijevod najiščekivanije knjige godine – romana Go Set a Watchman iz pera nagrađivane američke književnice Harper Lee. Nakon više od pola stoljeća, autorica je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana Ubiti pticu rugalicu i time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. Hrvatski prijevod knjige unutar popularne hit biblioteke dolazi krajem 2015. godine.


Roman Ubiti pticu rugalicu autorica je objavila davne 1960. i za njega dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode. Ljepota ovog svevremenskog klasika krije se ponajprije u ljubavi kojom autorica ispisuje svoju priču o djetinjstvu na američkom Jugu 1930-ih. Iza idilične slike krije se nepravda i okrutnost rasne diskriminacije o kojoj autorica iskreno progovara. Ovaj klasik američke književnosti preveden je na pedesetak jezika i prodan širom svijeta u više od 30 milijuna primjeraka, a u raznim anketama proglašen je najboljim i najljepšim američkim romanom 20. stoljeća. Dvije godine nakon izlaska knjige snimljen je i kultni film s Gregoryjem Peckom koji je svoju ulogu ovjenčao Oscarom.


harper-lee
Harper Lee


Nakon objavljivanja romana Ubiti pticu rugalicu Harper Lee se povukla s književne scene, zbog čega je vijest o izlasku njezine nove knjige odjeknula u literarnim i čitateljskim krugovima širom svijeta. Riječ je, zapravo, rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego je napisala roman Ubiti pticu rugalicu, ali ga nikad nije objavila. U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Istražujući kako se likovi romana Ubiti pticu rugalicu prilagođavaju turbulentnim promjenama koje se događaju tijekom 1950-ih, roman Go set a Watchman nesumnjivo će baciti novo svjetlo na događaje iz autoričinog prvog romana.


Izlazak svoje druge knjige, romana Go Set a Watchman, za koju se predviđa da će doseći uspjeh svoje prethodnice, autorica Harper Lee dočekat će u osamdeset osmoj godini života.Objavljeno: 15.01.2018, zadnja promjena: 15.01.2018  Povratak