Noć knjige 2016.

ZAGREB, 23. travnja 2016. – S ciljem promoviranja kulture čitanja i promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnom stvaralaštvu među mladim naraštajima, po drugi put smo povodom manifestacije Noć knjige za učenike I. gimnazije i Druge ekonomske škole Zagreb organizirali natječaj za kratku priču pod naslovom Ja sam pisac. U razdoblju od 1. veljače do 10. travnja 2016. pristiglo je preko 40 kratkih priča koje su ušle u natječaj za izbor najbolje, među kojima je žiri sačinjen od naših urednika odabrao pobjedničke priče koje su se kompozicijski i sadržajem istaknule među pristiglim radovima.


noc-knjige
Proglašenje pobjednika natječaja "Ja sam pisac" u I. gimnaziji, Zagreb


Unutar programa matineje Noć knjige 2016., u petak 22. travnja u prostoru I. gimnazije Zagreb održano je proglašenje pobjednika natječaja, gdje je na razini svake od škola proglašena po jedna pobjednička priča. Na razini I. gimnazije prvo mjesto osvojila je ljubavna priča Hvatač snova šesnaestogodišnje učenice Nensi Krupec, dok je na razini Druge ekonomske škole prvo mjesto pripalo šaljivoj priči Krave učenika 1. razreda Patrika Hereka.


noc-knjige5
Predstavljanje knjige "Šesto izumiranje": Ruđer Jeny, Mirela Holy i Hrvoje Prćić


U sklopu večernjeg programa Noći knjige 2016. održano je predstavljanje knjige Šesto izumiranje: Sudbina vrsta u čovjekovim rukama novinarke New York Timesa i književnice Elizabeth Kolbert, dobitnice Pulitzerove nagrade, književne nagrade Los Angeles Timesa i najčitanije knjige s područja ekologije na Amazonu u 2015. Manifestacija Noć knjige 2016. izvanredno je održana na Dan planeta Zemlje što bio dodatan poticaj za povezivanje znanosti i pisane riječi s ciljem osvješćivanja potrebe očuvanja prirode i zaštite okoliša. O knjizi i o posljedicama ljudskog djelovanja na okoliš govorili su dr. sc. Mirela Holy, glavni urednik hrvatskog izdanja National Geographica Hrvoje Prćić i urednik knjige Ruđer Jeny.Objavljeno: 15.01.2018, zadnja promjena: 15.01.2018  Povratak