U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena knjiga ‘Sportska prehrana’

sportska-prehrana

Zagreb, 24. veljače 2016. U srijedu 24. veljače u 12h u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je knjiga Sportska prehrana čije je objavljivanje odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu 9. lipnja 2015. godine (380-061/252-15-2) odobreno u nizu djela Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis. Priručnik i sveučilišni udžbenik Sportska prehrana iz pera sveučilišnih profesora Zvonimira Šatalića, Maroja Sorića i Marjete Mišigoj-Duraković knjiga je koja na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu. Pisana je i za širu javnost, ponajprije sportašima koji se tako mogu informirati o važnosti pravilne prehrane za psihofizički ustroj organizma. Međutim, knjiga je napisana i znanstveno, uz brojne literaturne navode, jer se napisano temelji na znanstvenim dokazima. Usto autori vrlo odgovorno i profesionalno ukazuju na brojna još neistražena područja u prehrani u kojima nema dovoljno mjernih objektivnih pokazatelja o vrijednosti nego samo uvriježenih i prihvaćenih postavki o prehrani. Riječ o vrlo zanimljivom štivu za studente nutricionizma i kineziologije, liječnike u sportu, sportaše, trenere, sportske djelatnike, ali i one koji se sportom bave samo rekreativno.
sportska-prehrana

Promociju knjige pozdravnim govorom otvorili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Prof. dr. sc. Damir Boras i prorektorica Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, a autore i goste pozdravili su i dekani Prehrambeno biotehnološkog fakulteta i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Prof. dr. sc. Damir Ježek i Prof. dr. sc. Damir Knjaz koji su izrazili veliko zadovoljstvo zbog suradnje između fakulteta na ovom udžbeniku. Glavna urednica nakladničke kuće Znanje, Silvia Sinković pozdravila je sve prisutne i izrazila veliku čast što je ova knjiga objavljena upravo u nakladničkoj kući Znanje. Uz autore o knjizi su govorili Prof. emer. dr. sc. Boris Labar, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, koji napisao i predgovor za knjigu, te recenzenti  Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Doc. dr. sc. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu i Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

Prof. emer. dr. sc. Boris Labar naglasio je vrijednost ovog udžbenika i istaknuo da autori u svakom poglavlju izdvajaju i ističu ‘poruke’, tj. sve što bi htjeli da čitatelj prepozna kao važnu informaciju: „Kroz znanstvenu informaciju, ali i temeljem iskustva vrhunskih sportaša, šalje se poruka o pravilnoj prehrani. Autori određuju znanstvene pokazatelje kao temelj, a psihološke te običajne značajke prehrane vrhunskih sportaša kao jednako važan čimbenik na koji se može djelovati, postupno ga mijenjajući. Knjiga Sportska prehrana vrlo je vrijedno djelo koje ne samo da nudi poruku o važnosti pravilne i zdrave prehrane nego i brojnim vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu. Zato je riječ o vrlo zanimljivom štivu za studente nutricionizma i kineziologije, liječnike u sportu, sportaše, trenere, sportske djelatnike, ali i one koji se sportom bave samo rekreativno.“

sportska-prehrana

Knjiga Sportska prehrana dostupna je u knjižarama po cijeni od 190 kn.