Što pokloniti ovog Božića?

Svjesni smo da u blagdanskoj sezoni druženje i darivanje postaju središnji elementi naše pažnje. Često smo u potrazi za savršenim poklonom koji može donijeti radost, inspiraciju i možda čak malo magije… Bez obzira na priliku, knjige ostaju vječni dar koji možemo otvoriti bezbroj puta, obogaćuju naše znanje i ostavljaju neizbrisiv čitateljski dojam. Ako tražite savršen poklon za svoju obitelj ili prijatelje - pridružite nam se dok vas vodimo kroz raznolik asortiman naslova nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra i izaberite svoj ovogodišnji poklon! 

 

NASLOVI ZA DJECU

Dječji roman Wonka (Wonka) autorice Sibéal Pounder inspiriran je bezvremenskim dječjim klasikom Roalda Dahla i filmom Wonka. I djecu i odrasle knjiga će odvesti u čokoladni svijet mladog Willyja Wonke, prepunog ideja i odlučnog da promijeni svijet kockicu po kockicu, griz po griz. Od malih je nogu sanjao da će izrađivati čokoladu i dijeliti je sa svijetom. Kao mladić dolazi korak bliže svome snu, u svjetski poznate Galerije Gourmet. Nije mu bilo lako - s trojicom zavidnih čokolatijera za petama i uz danonoćan posao u praonici rublja, Willyju je trebao prstohvat sreće i obilje čarolije - kao i pomoć ponekog prijatelja - da ostvari svoju sudbinu.

Pokloni ovu knjigu (Give This Book Away) nije jedna od onih slikovnica koju ćete pročitati i držati na polici. Bogatim ilustracijama i jednostavnim jezikom, autor Darren Farrell i ilustratorica Maya Tatsukawa uče djecu važnosti darivanja ne samo materijalnih, opipljivih stvari, nego i svojih djela – zagrljaja, lijepih riječi, radosti i ljubaznosti s drugima. Potiču ih i da poklone ovu knjigu kako bi na svojemu putu stigla u što više dječjih ruku.

Bajkoviti roman Noć kada sam upoznao Djeda Božićnjaka (The Night I Met Father Christmas) proslavljenog komičara Bena Millera kroz priču dječaka Jacksona podsjetit će djecu i odrasle na istinski duh Božića i dokazati da Djed Božičnjak zaista postoji!

U hladnim zimskim danima vrhunski ilustrirana knjiga Zimske bajke (Winter Tales) autorice Dawn Casey djeci i odraslima pokazat će svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. U jednako zanimljivoj ilustriranoj zbirci Začarane priče (Enchanted Tales) autorica Laure Sampson upoznat će vas s dalekim i tajanstvenim zemljama te epskim avanturama životopisnih junaka, junakinja i snažnih čarobnjaka.

 

NASLOVI ZA ODRASLE

KLASICI

Ako pod bor stavite dobro poznati klasik Božićnu priču (A Christmas Carol) Charlesa Dickensa sigurno nećete pogriješiti! Kad je Charles Dickens 1843. napisao Božićnu priču, ostavio je trajan dar svijetu, uhvativši bit ljubavi, dobrote i velikodušnosti božićnog vremena. Čarolija njegove optimistične pripovijesti jednako je moćna, živa i nepogrešivo dirljiva danas kao i onda kad je prvi put objavljena.

Na osnovi magnetofonskih zapisa, knjigu su napisali Kai Hermann i Horst Rieck. Riječ je o klasiku Mi djeca s kolodvora Zoo (Wir Kinder Vom Banhof Zoo) koji i nakon nekoliko desetljeća osvaja iskrenim svjedočenjem o paklu droge.

Apsolutni klasik u žanru psihološkog trilera, Psiho (Psiho), vodi vas u skrivene dubine duše i mračne zakutke ljudskoga uma. Roman prati priču Normana Batesa, voditelja motela na osami koji živi s tiranijom vlastite majke i upliće se u niz krvavih događaja.

HITOVI

Od hitova pronađite Vučju djevojčicu (Magic Hour) - uzbudljiv, napet i potresan roman o bliskosti, ljubavi i snazi novoga početka gdje glavne uloge igraju psihijatrica i djevojčica - zarobljena u svijetu straha i izolacije. Roman je proizišao iz pera omiljene autorice hrvatske publike Kristin Hannah.

Tu su i romani Stephena Kinga, i to Bajka (Fairy Tale), u kojem sedamnaestogodišnji srednjoškolac Charlie u šupi svog susjeda pronalazi skriveni portal koji vodi u svijet gdje se čuda i užasi stapaju u jedno te Posljednje uporište (The Stand) - po prvi put na hrvatskom jeziku i u dva sveska. Radi se o epskom remek-djelu u kojemu Stephen King oslobađa mračnu silu koja čovječanstvu prijeti uništenjem i sučeljava je s nezaboravnom skupinom preživjelih koji joj se moraju oduprijeti.

 

LIJEPA KNJIŽEVNOST

Progovarajući o gubitku, čežnji i samopožrtvovnosti, autorica Rae Meadows piše dramu Zemlja zime (Winterland) u kojoj ćete upoznati osmogodišnju Anju primljenu u slavni gimnastički program Sovjetskog Saveza. Njezina potraga za uspjehom u gimnastici izaziva napetost dok istovremeno otkriva tajne iz prošlosti i odlazi u srce hladnog Sibira.

FANTASY I HORORI

Ona koja postala je sunce (She Who Became the Sun) proizišlo iz pera Shelley Parker-Chan otvara vrata epske priče o usponu na vlast utemeljitelja dinastije Ming. Glavna junakinja, redovnica Zhu, suočava se s izazovom osvajanja Nebeskog mandata i na tom je putu spremna žrtvovati sve kako bi postigla svoj cilj.

Najpoznatiji roman Shirley Jackson Prokletstvo kuće Hill (The Haunting of Hill House) i veliko nadahnuće piscima poput Neila Gaimana i Stephena Kinga, na kojem se temelji istoimena Netflixova serija, jeziva je priča o snazi straha. Dr. Montague, znanstvenik koji pokušava dokazati postojanje duhova, istražuje kuću Hill, veliku, sablasnu vilu na zlu glasu zbog niza nasilnih smrti i povijesti ludila.

 

PUBLICISTIKA

Od publicističkih naslova možete pronaći priručnik Arnolda Schwarzeneggera Budi koristan: sedam alata za život (Be Useful: Seven Tools for Life) u kojemu autor na temelju vlastitog životnog putovanja - od teškog života u malom gradiću u Austriji, preko vrhunskog uspjeha u Hollywoodu, sve do obnašanja dužnosti guvernera i vođenja Kalifornije – sažima život u sedam pravila koje treba slijediti kako biste ispunili istinsku svrhu svog postojanja i života.

Oliver Burkeman u svom priručniku 4000 tjedana: Vodič kroz vrijeme za obične smrtnike (4000 Weeks: Time Management for Mortals) odbacuje uzaludnu modernu fiksaciju na produktivnost i čitatelja upoznaje s alatima za izgradnju smislenog života prihvaćanjem konačnosti i suočavanjem sa stvarnosti u ovo malo dragocjenog vremena koje nam je dano.

Naslov koji je ove godine poharao ljestvice čitanosti u Hrvatskoj je Iritantni kolege i kako s njima (Irriterende kolleger: Slik takler du dem), priručnik Pera Henrika Stenstrøma, autora koji na duhovit i inspirativan način donosi odgovore na pitanja kako se nositi s različitim „tipovima“ i osobnostima kolega i tako poboljšati međuljudske odnose na poslu.

 

Ove i brojne druge naslove potražite u svim knjižarama i na webshopu Znanja.

Vidimo se!