Najbolja knjiga za razumijevanje tinejdžera

 

Namijenjena odraslima, ali podjednako informativna za tinejdžere, fascinantna knjiga Tinejdžerski mozak pruža nam detaljan uvid u načine funkcioniranja mozga mladih. 

Jeste li se, u trenucima krajnjeg očaja, ikada pitali je li moguće da nešto nije u redu s mozgom vašeg tinejdžera? Niste jedini i – niste pogriješili.

Tinejdžerski mozak bio je još do prije desetak godina relativno zanemareno područje proučavanja. Većina sredstava posvećenih istraživanjima na području neurologije i neuropsihologije troši se na pitanja razvoja novorođenčadi i djece — od poteškoća u učenju do rane terapije obogaćivanja — ili, na drugom kraju spektra, na bolesti starijeg mozga, napose Alzheimerovu. Do prije samo nekoliko godina neuroznanost adolescentskog mozga bila je nedovoljno financirana, nedovoljno istraživana i očito nedovoljno shvaćena. Znanstvenici su vjerovali da razvoj mozga manje-više završava kad dijete krene u vrtić; zato su roditelji novorođenčadi i male djece protekla dva desetljeća zasipali djecu edukativnim pomagalima i dodacima kao što su Baby Einstein DVD-i i Baby Mozart kompleti, nastojeći što prije započeti s edukacijom. Ali, adolescentski mozak? Većina ljudi smatrala je da je prilično sličan mozgu odrasle osobe, samo s manjom kilometražom. Problem je s tom pretpostavkom to što je — pogrešna. 

Tijekom posljednjeg desetljeća neurologija i neuroznanost otkrile su da tinejdžerske godine obuhvaćaju presudno važne stadije razvoja te da tinejdžerima i mladim ljudima treba mnogo više razumijevanja i potpore tijekom tog turbulentnog razdoblja.

Ispreplićući jasan sažetak i analizu istraživačkih podataka s anegdotama iz godina provedenih u ulozi liječnice, istraživačice i javne govornice, ugledna neurologinja Frances E. Jensen istražuje funkcioniranje i razvoj adolescentskog mozga u kontekstu učenja i multitaskinga, stresa i pamćenja, spavanja, ovisnosti i donošenja odluka. Osim toga, nudi praktične savjete za odrasle i tinejdžere koji se pokušavaju snaći u zagonetnom i čudesnom svijetu adolescentske biologije.

Priručnik Tinejdžerski mozak potražite u svim bolje opremljenim knjižarama i ne webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.