„Ako dođeš na Zemlju“ slikovnica koja će nas podsjetiti na važnost očuvanja naše planete

Dan planeta Zemlje već se dugi niz godina obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti pojedinaca o važnosti očuvanja prirodnog okoliša kako za sadašnje generacije, tako i za one buduće.

Klimatske promjene, uništavanje ekosustava, zagađenje zraka, vode i tla, ugroženost životinjskih i biljnih vrsta samo su neke od tema i problema o kojima svakodnevno razmišljamo i razgovaramo. 22. travnja različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete prirodnim resursima i životu na Zemlji zbog porasta onečišćenja, a svi se slažu kako ključ uspjeha u našim nastojanjima da zaštitimo, očistimo i sačuvamo naš planet leži u dizanju svijesti o njegovoj važnosti od malih nogu.

Svatko od nas ima obvezu tome doprinijeti kako najbolje može, stoga je naša nakladnička kuća odlučila čitalačkoj publici predstaviti predivno ilustriranu slikovnicu Ako dođeš na Zemlju, autorice Sophie Blackall. U prijevodu Maje Klarić, ova slikovnica malene uči, a odrasle podsjeća kako na cijeloj zemaljskoj kugli možda ne postoji „tipična“ osoba, ali postoji nešto što nam je svima zajedničko, što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo. Na Dan planeta Zemlje ova slikovnica tu je da nas podsjeti koliko je naš planet jedinstven i dragocjen i kako ga zato trebamo čuvati.

Ideja za slikovnicu Ako dođeš na Zemlju rodila se na jednom himalajskom vrtu u Butanu gdje je autorica radila s organizacijom Save the Children. Popela se vijugavom stazom do majušne škole s dvije prostorije i desetero učenika. Nisu razumjeli ni riječ onoga što su jedni drugima govorili, ali djeca su joj nacrtala crteže i podijelila svoj ručak s njom, a ona im pokazala nekoliko knjiga. Dotad je već napravila knjige o divljim svinjama i bebama i medvjedima i svjetionicima, ali ono što je u tom trenutku željela bila je knjiga koja će ih sve povezati. Knjiga o njihovom domu i njezinom.

Razgovarala je s djecom diljem svijeta i provodila vrijeme u Novoj školi u Brooklynu gdje je stekla 23 nova prijatelja koji su joj dali mnogo ideja o tome kako objasniti naš svijet, prirodu i društvo nekome iz svemira. Pet godina kasnije nastala je ova slikovnica.

Nadahnut tisućama djece koje je ova nadarena autorica upoznala putujući svijetom u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children, Ako dođeš na Zemlju čudesan je vodič po našem planetu i poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge.

 

SOPHIE BLACKALL ilustrirala je brojne knjige, uključujući serijal dječjih knjiga Ivy + Bean i Ruby’s Wish, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti. Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta.

 

“Ako dođeš na Zemlju predivno je ilustrirana slikovnica koja će djecu poučiti kako ne samo sličnosti, nego i bogatstvo različitosti grade ljudsku obitelj na našem jedinstvenom, dragocjenom planetu." – Publishers Weekly

“Živopisno, nježno i precizno, Sophie Blackall slika svu ljepotu i raznolikost naše Zemlje... Dvostruka dobitnica prestižne nagrade Caldecott u ovoj slikovnici spaja majstorske ilustracije s pričom i porukom koja odjekuje. Pročitajte, uživajte i podijelite s drugima!” – Booklist

”Posebna ljepota ove slikovnice jest u njezinim zadivljujućim ilustracijama. Svaka stranica sadrži obilje detalja isprepletenih na neočekivane načine...  Slatko, duhovito, dirljivo i istinski lijepo.” – Horn Book Magazine

 

Slikovnica Ako dođeš na Zemlju dostupna je u knjižarama znanje i na webshopu znanje.hr.


Objavljeno: 21.04.2021, zadnja promjena: 21.04.2021  Povratak