Bill Bryson, nestašni autor popularne znanosti koji voli postavljati nezgodna pitanja

Jeste li se ikada zapitali: Kako sastaviti ljudsko biće? Nestašni autor popularne znanosti koji voli postavljati nezgodna pitanja Bill Bryson upravo je tim pitanjem otvorio svoju najnoviju knjigu u izdanju Planetopije Tijelo – priručnik za korisnike. Njega je zaintrigirala, u svoje vrijeme popularna, izjava profesora biologije iz srednje škole da se svi elementi koji čine ljudsko tijelo mogu kupiti u željezariji za neku siću. No, na kraju pomne kalkulacije (koja je pokazala da je to zapravo prilično skup pothvat) Bryson zadivljeno zaključuje. „I to je nedvojbeno najveće čudo u nama – da smo zapravo zbirka inertnih sastavnica, istih tvari koje se nalaze u hrpi zemlje.“ Ali, dodaje, „ono posebno u elementima koji vas tvore jest činjenica da tvore vas. To je čudo života.“ I tu počinje ova fantastična knjiga.

To čudo života – vas – vječiti radoznalac Bryson pokušava u svojoj knjizi Tijelo shvatiti i razložiti na svoj neponovljivi, beskrajno šarmantan i prekrasno duhoviti način. Naime, čudo života, kaže on, nije to što posjedujemo slabosti, već upravo suprotno, to da smo relativno sposobni postići dugovječnost. Naši geni potječu od predaka koji najvećim dijelom nisu bili ljudi, dapače, počeli smo od jednostanične gvalje, bili ribe, dlakavi glodavci i još štošta, i rezultat smo tri milijarde godine evolucijskih prilagodbi. Bilo bi nam mnogo lakše da smo počeli od nule i stvorili si tijelo prema potrebama dvonožne uspravne životinje umjesto da si hodanjem razvaljujemo koljena i leđa, gutamo uz neprestani rizik od gušenja, zbog premalih zdjelica porađamo djecu u mukama. No, Bill Bryson ipak je uvjeren da je naš slučaj završio veličanstveno.

„Tijelo se često uspoređuje sa strojem“, kaže on, „no ono je mnogo složenije. Tijelo radi 24 sata na dan, desetljećima, i to bez (najvećim dijelom) potrebe za redovitim servisima ili zamjenom dijelova. Radi na vodu i nekoliko organskih spojeva; meko je, prilično ljupko, prikladno pokretno i rastezljivo, reproducira se s oduševljenjem, zbija šale, osjeća nježnost, uživa u zalascima sunca i svježem povjetarcu. Koliko vama poznatih strojeva može išta od toga?“

Ovaj genijalac ne preza otputovati kamogod treba kako bi pronašao relevantnog stručnjaka za ono što ga zanima. A zanima ga baš sve. Od naše vanjštine, do onoga što nosimo duboko u sebi i vidljivo je tek pod mikroskopom. Počeo je od kože i kose, zavirio nam u mozak i proučio cijelu glavu s njezinim osjetilima, istražio put kojim hrana ide u želudac, proputovao krvnim žilama, i razotkrio kemiju ljudskog tijela; zanimalo ga je kako dišemo, kako jedemo, kako se krećemo i na koji način to utječe na naše zdravlje i dugovječnost, jednako kao i zašto spavamo i kako se zapravo razmnožavamo; što se dešava kad nas nešto boli, a što kad krene po zlu ili kad zaista krene po zlu; kako točno propadamo i kako, na kraju, neizbježno umiremo.

Bryson je za nas proveo sate i sate na sveučilištima, u arhivima, na patologiji, u salama za seciranje, raznoraznim odjelima specijaliziranih bolnica i razgovarao s ljudima koji se entuzijastično bave proučavanjem ljudskih dlaka, bojom očiju, virusima i epidemijama ili utjecajem podsvjesnih mehanizama na prehrambene navike.

I nemojte ni za trenutak pomisliti da je pred vama suhoparno štivo. Bryson je mag popularne znanosti, nitko ne zna toliku gomilu činjenica i dosadnih statistika pretočiti u literaturu koju pohlepno čitate kao napeti triler. On će vas obasuti nevjerojatnim podacima i pritom zaskočiti lucidnim pitanjima koje ti podaci otvaraju. Zgrozit će vas šokantnim postupcima iz povijesti medicinskog djelovanja, ali i nekim suvremenim praksama. Zabavit će vas bizarnim anegdotama i živopisnim portretima slavnih i manje poznatih znanstvenika, predstaviti vam nesretne pacijente i ljude koji su se izdvajali iz općepriznatih standarda, zatraviti čudesnim procesima koji se odvijaju u našem tijelu, a pomno odabrane slike u knjizi pobrinut će se da ne zaboravite uskoro najvažnije trenutke ljudskog otkrivanja sve ljepote i užasa našeg tijela.

Billa Brysona sasvim zasluženo smatraju jednim od najboljih pisaca na svijetu. Beznadno duhovit, vrckav, pronicljiv i okrutno beskompromisan, autor je koji ne želi da samo čitate, želi i da sudjelujete, zabavljate se s njim, ali i razmišljate, pitate se, zaključujete. Tijelo – priručnik za korisnike knjiga je uz koju ćete zavoljeti znanost, Billa Brysona, a vrlo vjerojatno i svoje tijelo. A nakon više od 300 nabrijanih stranica željet ćete – još. Srećom, knjiga je kao stvorena da je pročitate više puta.

Bill Bryson autor je dvadesetak fantastičnih knjiga, uglavnom putopisa i popularne znanosti od kojih je nekoliko nagrađeno uglednim nagradama. Na hrvatski su u izdanju Planetopije prevedeni i kultna Kratka povijest gotovo svega, te briljantna biografija Shakespeare.

Knjiga dostupna je u knjižarama Znanje i na webshopu znanje.hr.

 

Napisala: Nataša Ozmec


Objavljeno: 09.10.2020, zadnja promjena: 13.10.2020  Povratak