Dina je konačno doživjela dugoočekivano filmsko izdanje inspirirano romanima Franka Herberta!

U žanru znanstvene fantastike, Dina se smatra najslavnijim romanom svih vremena i vječnom inspiracijom. Svijet Dine je jedno od najvećih dostignuća ljudske mašte koje obuhvaća bogat i detaljan fiktivni svijet, ali i duboka promišljanja o društvu i smislu života općenito.  Ovog mjeseca u knjižare je stigla četvrta knjiga iz serijala Dina, Božanski car Dine.

O tome koliko je Dina kompleksno i bogato djelo, govori i nekoliko propalih pokušaja njezine ekranizacije. Američki redatelj David Lynch 1984. godine je prvi adaptirao Dinu u istoimeni film, no nije naišao na pretjerano oduševljenje kritike i publike. Osim njega Dinu su pokušali ekranizirati i Alejandro Jodorowsky te Ridley Scott, no oba pokušaja su se izjalovila. Vizija Jodorowskog je bila toliko grandiozna da ju je bilo nemoguće izvesti i financirati. O cijelom pothvatu snimljen je i dokumentarni film Jodorowsky’s Dune koji je zaradio više pozitivnih kritika nego bilo koja adaptacija Dine do tada.

Dinu smo konačno dočekali u kinima u režiji francusko-kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea i čini se da za adaptaciju ovog remek djela znanstvene fantastike nije mogla biti izabrana bolja osoba od njega. Najnoviji film prihvatili su i kritika i publika, a broj obožavatelja Dine će zasigurno rasti. Denis Villeneuve pazio je na svaki detalj, od brilijantne režije, kostimografije, scenografije, pa sve do vrhunske glumačke postave i vjerodostojno prikazao svijet surovog pješčanog planeta Arrakisa.

Svemir Dine nalazi se u dalekoj budućnosti u kojoj se računala ne mogu mjeriti sa snagom i sposobnostima ljudskog uma, a ono što najviše unaprijeđuje ljudski um je jedinstveni začin – melange. Začin melange je najrjeđi i najdragocjeniji element u svemiru i omogućuje sve, od produljenja života do međuzvjezdanih putovanja. Začin se može naći samo na jednom planetu, negostoljubivom pustinjskom planetu Arrakisu, kojim vladaju krvoločni pustinjski crvi. Onaj tko kontrolira Arrakis, kontrolira začin. A onaj tko kontrolira začin, kontrolira svemir.

Priča prati mladog vojvodu Paula Atreida u nastojanjima da na Arrakisu uspostavi mir i donese blagostanje. S obzirom da je film snimljen samo po jednom dijelu prve knjige iz serijala Dina, ukoliko želite saznati cijelu priču, morat ćete uzeti knjigu u ruke. Snimanje drugog dijela filma još nije službeno potvrđeno tako da knjige preostaju kao jedina opcija zasada. Početkom iduće godine stižu peta i šesta knjiga iz serijala o Dini tako da oni koji su znatiželjni neće dugo biti u neizvjesnosti.

Sve do sad prevedene nastavke iz fantastičnog serijala Franka Herberta možete pronaći u knjižarama i na webshopu znanje.hr.