Dva neizostavna priručnika za roditelje: putokazi kroz izazove i radosti roditeljstva

U svijetu stalnih promjena i kontinuiranih izazova odgoja, roditeljstvo postaje jedna od najvažnijih, ali i najzahtjevnijih uloga u životu.

Kao pomoć roditeljima na tom putu, donosimo dva izvanredna priručnika: Montessori za svaku obitelj i Što misli moj tinejdžer?. Ovi inspirativni vodiči nude putokaze kroz ključne faze razvoja djece, pružajući stručne uvide i praktične savjete za izgradnju skladnog i poticajnog okruženja u kojemu će vaša djeca rasti i učiti. Priručnike potražite u svim knjižarama i na webshopu znanje.hr.

Montessori za svaku obitelj praktičan je priručnik za život, ljubav i poučavanje. Montessori odgoj dostupan je svima. Ovaj moderan priručnik donosi ključna načela Montessori pristupa, čineći ga trenutačno primjenjivim u svakoj obitelji. Gledano kroz prizmu Montessori pedagogije, svaki dio obiteljskog života prilika je za smislen odnos s djecom – zajednički obroci, odlazak u vrtić i školu, igra, izlasci, pisanje zadaće i vrijeme za počinak. S pomoću praktičnih savjeta iz stvarnoga života, doznajte kako prirodno i lako stvoriti poticajnu sredinu za cjelovit razvoj djece različite dobi. Također ćete naučiti kako potaknuti razvoj pozitivne komunikacije i uživati u poticajnom obiteljskom okruženju. S pomoću ovoga priručnika svakodnevno stvorite čarobne trenutke u svojoj obitelji.

Autori priručnika su Tim Seldin i Lorna McGrath, a prijevod na hrvatski donosi Suzana Sesvečan Lozina.

„Ovo je knjiga kojoj ćete se uvijek iznova vraćati.”  dr. sc. Paul Epstein, Designs of Lifelong Learning

Drugi priručnik Što misli moj tinejdžer? autorica Tanith Carey i dr. Angharad Rudkin, kliničke psihologinje donosi suvremenu perspektivu u izazovu odgoja adolescenata. Temeljen na najnovijim znanstvenim spoznajama, ovaj priručnik pruža praktične strategije za roditelje suočene s turbulentnim adolescentnim razdobljem, nudeći im alate za uspješnu navigaciju kroz sukobe, digitalni svijet, vršnjački pritisak i druge izazove odrastanja. Prijevod potpisuje Suzana Sesvečan Lozina.

Riječ je o praktičnoj dječjoj psihologiji za suvremene roditelje. Primjenjivo je za djecu od 13. do 18. godine. Dok se mozak adolescenata preoblikuje, tijelom jurcaju hormoni, a potreba za neovisnošću jača, sukobi u obitelji sve su češći, čineći odgoj sve težim. Uz ovu knjigu pomoć je nadohvat ruke. Ovaj iznimno praktičan priručnik o izazovima odgoja tinejdžera u današnjem društvu utemeljen je na najnovijim znanstvenim spoznajama o razvoju mozga i ponašanju u adolescenciji, nudeći roditeljima učinkovite, trenutačne i dugoročne načine postupanja koji će im olakšati odgoj. S više od stotinu svakodnevnih životnih situacija roditeljima se daju izravni savjeti kako prikladno reagirati u emocionalno nabijenim situacijama – od lupanja vratima do zamki digitalnog svijeta, vršnjačkog pritiska, ispitnog stresa i spolnih odnosa. Saznajte kako možete stvoriti poticajno ozračje i otvorenu komunikaciju da pomognete svojim tinejdžerima uspješno svladati sve izazove odrastanja.

Tanith Carey i dr. Angharad Rudkin autorice su i Priručnika iz praktične dječje psihologije Što misli moje dijete? objavljenog u izdanju naklade Znanje 2022.