Fabriano – višestoljetna tradicija, kvaliteta izrade i posebnost umjetničke i uredske papirne konfekcije

 

Fabriano, vrhunski talijanski brend umjetničke i uredske papirne konfekcije proizvodi umjetničke blokove, umjetnički papir raznih dimenzija, bilježnice, fotokopirne i papire u boji.

Ovaj brend može se pohvaliti višestoljetnom tradicijom, kvalitetom izrade i posebnošću.
Još davne 1264. godine Fabriano papire koristio je i Michelangelo, zbog čega je postao i ostao jedini brend prepoznat kod umjetnika o kojima danas učimo kroz školovanje.

Kako bi se bolje razumjela važnost Fabriano inovacija u proizvodnji papira, potrebno je vratiti se u prošlost.

Povijest

Povijest papira počinje u drevnoj Kini, ali s vremenom su Arapi naučili principe izrade i poboljšali je te novi proizvod proširili po zapadu. Bio je to dug, naporan proces koji je završen u drugoj polovici 13. stoljeća u Fabrianu, malom gradu u unutrašnjosti Marche u Italiji. Razlog ove lokacije, zbog čega je Fabriano najvažnije središte proizvodnje papira u Europi, leži u činjenici da se nalazi blizu Ancone, luke koja je bila posebno otvorena za trgovinu s arapskim svijetom. Rastuća sposobnost sve brojnijih i kvalificiranijih zanatlija u Fabrianu, omogućila im je pravi skok u pogledu kvalitete papira.

Posebno tri inovacije dovele su do toga da Fabriano postane kolijevka moderne proizvodnje papira: papirna vodena oznaka koja je omogućila umetanje karakterističnih znakova koji se mogu vidjeti na svjetlu; izum “mlina čekića“ koji je zamijenio kameni malter i ručni drveni strugač koji su Arapi koristili, dajući više homogenih vlakana; i na kraju, inovacija koja je uključivala uporabu životinjske želatine za površinsko dimenzioniranje, što je omogućilo bolje pisanje i eliminiralo problem brzog propadanja papira uslijed dimenzioniranja pšeničnog škroba (glavni razlog zašto je notarima bilo zabranjeno koristiti papir za javna djela).

Fabriano se istaknuo kroz obrtničke radionice zanatskih umjetnosti te je tako postao poznat na tržištima talijanskih gradova (Rim, Genova, Firenca i Venecija) i inozemstva (Provansa, sjeverna Francuska i Španjolska). Kroz 17. i 18. stoljeće proizvodnja i prodaja Fabriano papira bila je u padu, što je povezano s trgovinskim tokovima povezanim s otkrićem Amerike. No, tijekom industrijske revolucije, industrija je doživjela značajan uspon, zahvaljujući poduzetničkim sposobnostima Pietra Milianija koji je 1782. osnovao Cartiere Miliani. Novonastala tvrtka mogla se pohvaliti velikom učinkovitošću i u kratkom vremenu preuzela je vodeću poziciju u industriji.

Cartiereov nećak, Giuseppe Miliani, slijedio je isti pristup, uspješno pretvorivši obiteljsku tvrtku u glavni industrijski kompleks i, prije svega, vrativši Fabriano u povlašteni status na međunarodnim tržištima. O njegovom uspjehu svjedoče najprestižnije nagrade, poput zlatne medalje, jedine koja je dodijeljena bilo kojoj talijanskoj državi zastupljenoj na Londonskom sajmu 1851. godine. Pod njegovim vodstvom, Cartiere Miliani spojila se s ostalim tvornicama papira na tom području, stvorivši veliku industriju međunarodnog značaja. To je dovelo do narudžbi od strane državnih i stranih kreditnih institucija i središnjih banaka, posebno zbog nenadmašne vještine tvrtke u proizvodnji vrijednosnih papira.

1906. godine osnovana je „Società Anonima Cartiere Pietro Miliani“, 1928. godine većinski udio prodan je londonskim Portalsima, a 1930-ih obitelj Miliani napustila je upravu tvrtke i 1931. radi nacionalizacije tvornice osnovan je konzorcij koji se sastojao od javnih tijela, uključujući Banco di Napoli, Instituto nazionale delle Assicurazioni (INA), Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato (IPZS - talijanska kovnica) i Banca Nazionale del Lavoro. Na izvanrednom sastanku dioničara 1947. godine, naziv tvrtke promijenjen je u "Cartiere Miliani Fabriano". 1972. I.N.A. postao većinski dioničar, kojeg je zamijenio I.P.Z.S. 1980. god. Dana 21. ožujka 2002. Fabriano se pridružio Fedrigoni grupi iz Verone, koja drži 99,99% dionica.

Kvaliteta, tehnologija, ekologija

Cartiere Fabriano je uvijek bila osjetljiva i pažljiva prema prirodnom okruženju. Za njih je poštivanje okoliša u kojem žive izuzetno važno, zbog čega su kroz godine postali nositelji najprestižnijih certifikata kvalitete.

Potvrđujući predanost društvenoj odgovornosti, Cartiere Fabriano proizvodi ekološki prihvatljive proizvode koji poštuju talijanske i europske ekološke propise koji se odnose na smanjenje emisija, usvajanje proizvodnih procesa koji smanjuju potrošnju vode i energije, kao i proizvodni otpad.

2011. godine utemeljen je Institut za povijest proizvodnje papira „Gianfranco Fedrigoni“ ISOCARTA, posvećen poduzetniku s vizijom međunarodne proizvodnje papira. Zakladu je utemeljila tvrtka Fedrigoni S.p.A. koje je posvetilo svoju strast proizvodnji papira. Zaklada ima cilj promicati razvoj i širenje znanosti o papiru, a zaštita i upravljanje povijesnim arhivom papira Miliani Fabriano proglašeni su „od povijesne važnosti“ još 1964. godine.

 

Ponudu Fabriano proizvoda pronađite na webu i u knjižarama Znanja.


Objavljeno: 13.05.2021, zadnja promjena: 13.05.2021  Povratak