Gloria Glam donosi intervju s odličnom Oyinkan Braithwaite, autoricom hit knjige „Moja sestra, serijski ubojica“

Autor: Petra Miočić; Izvor: Gloria Glam, Zagreb 27. srpnja 2020

Moja sestra, serijski ubojica", debitantski roman nigerijske književnice Oyinkan Braithwaite (1988.) samo je naizgled lagana, nitima crnog humora ojačana trilerska priča o prekrasnoj i pokvarenoj dvadesetogodišnjakinji Ayooli čiji zločini, svirepa ubojstva muškaraca čije se pažnje ljepotica zasitila, ostaju nekažnjeni zahvaljujući znanju i odanosti starije joj i neuglednije, ali odgovornije sestre Korede, ujedno i pripovjedačice ove neobične priče.

No u Lagosu rođena autorica, čije je djetinjstvo oblikovano silnicama dvaju velikih, a tako različitih gradova - glavnog nigerijskog i glavnog britanskog u kojem je s obitelji živjela do rođenja najmlađeg brata 2001. godine, u tu je priču uplela suptilan prikaz, kako nigerijskog društva tako i položaja što ga u njemu danas zauzimaju žene pa višemilijunsku prijestolnicu raskrinkava kao mjesto na kojem se, uz ostale potrepštine, kao dio osnovne opreme u ženskoj torbici mora naći i zviždaljka protiv silovanja.

Braithwaite, koja je pravo i kreativno pisanje diplomirala na engleskim sveučilištima, a iskustvo rada u književnoj industriji kalila u maloj nigerijskoj izdavačkoj kući, u ovom se romanu u koštac hvata i s reprezentacijom svijeta u kojem ništa osim vanjske pojavnosti nije važno, dekonstruira standarde ljepote i prikazuje ulogu što je Instagram ima u poimanju suvremenog svijeta. Njezina su kratka poglavlja i gotovo nehajni opisi suptilna kritika reprezentacije u kojoj ništa osim "lijepog" nije važno, a pitanje može li se lijepo lice izvući s krvavim rukama vrišti sa svake stranice. Sve nas je to zainteresiralo dovoljno da autorici postavimo nekoliko zanimljivih pitanja.

Objavljeno: 29.07.2020, zadnja promjena: 29.07.2020  Povratak