Knjiga koja je osvojila Netflix u 2023. - Ostavi svijet za sobom (Leave the World Behind)

Psihološki triler o obitelji, tehnologiji i životu u 21. stoljeću pod redateljskom palicom Sama Esmaila popeo se na prvo mjesto Netflixove ljestvice gledanosti i službeno postao Netflixov #1 film u 2023. Ostavi svijet za sobom osvojio je srca više od 200 milijuna gledatelja zauzevši prvo mjesto na Nielsenovim streaming ljestvicama u debitanskim tjednima, a više od 5 tjedana nalazi se u Netflixovih top 10.

Film je nastao kao adaptacija istoimenog romana Rumaana Alama

Ova nevjerojatna postignuća ne dolaze iznenada, već su rezultat spoja talenta autora knjige i filmske ekipe koja je uspjela prenijeti magiju riječi na ekran. Roman Ostavi svijet za sobom autora Rumaana Alama postao je temelj za stvaranje filmskog remek-djela koje je osvojilo Netflix publiku diljem svijeta. Netflix je roman adaptirao u igrani film i na male ekrane stigao 8. prosinca 2023. Alam je, uz Baracka i Michelle Obamu, izvršni producent filma, a predvodnike jake glumačke postave čine oskarovci Julia Roberts, Mahershala Ali te Ethan Hawke. Veliki uspjeh filma ne čudi s obzirom na to da je roman 2020. godine postao bestseler i ušao u finale National Book Awarda za fikciju. Godine 2022. knjiga je objavljena i u Hrvatskoj u izdanju naklade Znanje i prijevodu Igora Rendića.

Radnja prati Amandu i Claya koji kreću na obiteljski odmor u Long Island kako bi se odmaknuli od hektičnog života u New Yorku. Nestrpljivo iščekuju lijep obiteljski vikend sa svojom kćeri i sinom tinajdžerima te uživanje u luksuznoj vili koju su unajmili na tjedan dana. No sreća i uzbuđenje nestat će kada im tijekom prve noći na vrata pokucaju Ruth i G. H., afroamerički bračni par, panično tvrdeći da je kuća njihova i, još čudnije, da je u New Yorku nestalo struje. I iznenada im, potpuno neobjašnjivo, mobiteli ostaju bez signala, ne rade ni televizija ni internet, zbog čega se osjećaju dezorijentirano i izgubljeno.

Bi li Amanda i Clay trebali povjerovati uljezima na riječ i što se zapravo događa s vanjskim svijetom? Dok atmosfera postaje sve zloslutnija, a bizarni događaji redaju se jedan za drugim, slučajni poznanici bivaju prisiljeni su na suradnju...

Ako već niste, pridružite se milijunima gledatelja koji su uživali u Ostavi svijet za sobom na Netflixu i istoimenom uzbudljivom romanu. Prepustite se priči koja će vas ostaviti bez daha!