Noć knjige 2017- dodjeljene nagrade natječaja Ja sam pisac


Ja sam pisac 1 - banner Moderna vremena


S ciljem promoviranja kulture čitanja i promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnom stvaralaštvu među mladim naraštajima, treću godinu zaredom Znanje je povodom manifestacije “Noć knjige” u suradnji sa Modernim vremenima i Prvom gimnazijom, za učenike srednjih škola u Zagrebu organiziralo natječaj za kratku priču pod naslovom “Ja sam pisac”.
Natječaju su se ove godine odazvale Nadbiskupska klasična gimnazija, Klasična gimnazija,Tehnička škola Ruđer Bošković, 12. gimnazija, 4. gimnazija, 1. gimnazija, 5. gimnazija, 2. ekonomska škola, Velikogorička gimnazija, Gornjogradska gimnazija i Ženska opća gimnazija iz Zagreba. Jako nam je drago da se naš natječaj proširio izvan Zagreba (došli su nam tekstovi i iz Rijeke, Labina i drugih gradova) i nadamo se da će sljedeće godine natječaj biti još veći i na razini učenika iz cijele Hrvatske.
U razdoblju od 1. veljače do 10. travnja 2017. pristigao je veliki broj kratkih priča među kojima je žiri sačinjen od naših urednika odabrao pobjedničke priče koje su se kompozicijski i sadržajem istaknule među pristiglim radovima.
Proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada natječaja "Ja sam pisac" održano je 24. travnja 2017. u Kulturnom centru Travno.
Treće mjesto osvojio je učenik 5. gimnazije Mihael Željko Crnčec kratkom pričom “Šteta lijepe večeri”, drugo mjesto osvojila je učenica 2. ekonomske škole Matea Zovko pričom “Vragova desna ruka”, dok je pobjedničko prvo mjesto pripalo Petri Vujičić, učenici 1. sušačke gimnazije koja je naš žiri osvojila kratkom pričom naslova “Tableta za temperaturu”.
Osim pobjedničkih, istaknule su se i priče 15 finalista:
Katarina Bačurin: Plava vrpca (Gimnazija Velika Gorica)
Nika Senjanović/Jasna Faber: Korzkiew (5. gimnazija)
Marko Iličković: Petnaest koraka (5. gimnazija)
Lea Jukić: Cirkus gospođe Marion (5. gimnazija)
Ana Blazinić: Slučaj Polinečki (4. gimnazija)
Karla Martinić: Trag (Gornjogradska gimnazija)
Ivan Terzić/Noah Somun: Treptaj (5. gimnazija)
Tea Olivari: Ganjajući more (5. gimnazija)
Danijela Ljubičić: Ormar (Ženska opća gimnazija)
Kosjenka Bulatović: Rulet ljubavi (2. ekonomska škola)
Filip Škrlec: Četvrtak (12. gimnazija)
Lina Mišak: Pozadina u prvom planu (5. gimnazija)


Još jednom čestitamo pobjednicima čije ćete priče uskoro imati priliku i sami pročitati, a svima ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju!


Objavljeno: 16.01.2018, zadnja promjena: 03.03.2020  Povratak