Noć knjige i akcija Knjiga svima i svuda u Znanju

23. travnja Svjetski je dan knjige i autorskih prava povodom kojeg se u Hrvatskoj već dugi niz godina organizira i Noć knjige, manifestacija koja za cilj ima promovirati kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega i poticanja razgovora o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Tema ovogodišnje Noći knjige je „Knjiga kao prostor slobode“, a trajat će čak četiri dana, od 22. do 25. travnja te će se na nju i ove godine nastaviti akcija Knjiga svima i svuda u kojoj prigodni akcijski popusti očekuju knjigoljupce u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama, a koji će trajati od 23. do 30. travnja 2022. Nakladnička kuća i knjižare Znanje sudjelovat će i u Noći knjige i u akciji Knjiga svima i svuda, a u nastavku donosimo što knjigoljupce do kraja travnja očekuje u knjižarama i na webshopu Znanje.

 

Što: NOĆ KNJIGE, OSLOBODI ZNANJE U SEBI I OSVOJI KNJIGU! (Kviz znanja)
Kada: 22. travnja 2022., 18-19h
Gdje: Knjižare Znanje u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Lumini centru (Varaždin)

U petak, 22. travnja, povodom Noći knjige i uoči početka akcije Knjiga svima i svuda, knjižare Znanje na sedam lokacija, u sedam hrvatskih gradova, za svoje posjetitelje organiziraju kviz program „Oslobodi znanje u sebi i osvoji knjigu!“

U razdoblju od 18-19h posjetitelji knjižara Znanje dobit će priliku testirati svoje poznavanje književnosti i osvojiti vrijednu knjigu iz naklada Znanje ili Vorto Palabra!

PRAVILA KVIZA:

 • Kupovina u knjižari nije uvjet sudjelovanja u kvizu, već svaki posjetitelj knjižare u razdoblju održavanja kviza može jednom sudjelovati u natjecanju
 • Kviz je pisanog tipa i sadrži šest pitanja na temu književnosti
 • Natjecatelj na papiru treba naznačiti svoje ime i prezime
 • Pitanja su na zaokruživanje, nadopunjavanje, a na neka je potrebno kratko odgovoriti
 • Nije dozvoljeno korištenje pomoćnih pomagala (mobitela, jokera „Pitaj osobu u blizini“, i sl.)
 • Natjecatelj kvizu znanja pristupa individualno
 • Natjecatelj ima do 3 (tri) minute za odgovaranje na šest pitanja
 • Zaposlenik knjižare Znanja natjecatelju ustupa papir s pitanjima i osigurava fair play, a kasnije provjerava i utvrđuje točnost odgovora
 • Minimalan broj pitanja na koja treba točno odgovoriti ne bi li se osvojila knjiga je TRI
 • Ukoliko je točno odgovorio na 3 ili 4 pitanja, natjecatelj će moći odabrati jedan od 10 ponuđenih naslova, a onaj koji točno odgovori na 5 ili 6 pitanja, moći će birati jedan od 18 ponuđenih naslova
 • Natjecatelj ima pravo na uvid u rezultate

ZA TOČNO ODGOVORENA 3 ILI 4 PITANJA NATJECATELJ BIRA JEDAN OD PONUĐENIH NASLOVA:

 1. Ako dođeš na Zemlju, Sophie Blackall
 2. Izgubljeno cvijeće Alice Hart, Holly Ringland
 3. Kako zaustaviti vrijeme, Matt Haig
 4. Moja sestra, serijski ubojica, Oyinkan Braithwaite
 5. Noćni tigar, Yangsze Choo
 6. Otok čuvara oluja, Catherine Doyle
 7. Podzemna željeznica, Colson Whitehead 
 8. Slavujeva pjesma, Kristin Hannah
 9. Spasi me, Mona Kasten
 10. Vještice, Roald Dahl

ZA TOČNO ODGOVORENIH 5 ILI 6 PITANJA NATJECATELJ BIRA JEDAN OD PONUĐENIH NASLOVA:

 1. Ako dođeš na Zemlju, Sophie Blackall
 2. Izgubljeno cvijeće Alice Hart, Holly Ringland
 3. Kako zaustaviti vrijeme, Matt Haig
 4. Moja sestra, serijski ubojica, Oyinkan Braithwaite
 5. Noćni tigar, Yangsze Choo
 6. Otok čuvara oluja, Catherine Doyle
 7. Podzemna željeznica, Colson Whitehead 
 8. Slavujeva pjesma, Kristin Hannah
 9. Spasi me, Mona Kasten
 10. Vještice, Roald Dahl
 11. Djevojka iz močvare, Delia Owens
 12. Dok nas brak ne rastavi, Taylor Jenkins Reid
 13. Iščezle, Julia Phillips
 14. Korzet, Laura Purcell
 15. Palača od papira, Miranda Cowley Heller
 16. Posljednji let, Charlotte McConaghy
 17. Rijeka svjetla i tame, Liz Moore
 18. Vikinški mitovi, Matt Ralphs

 

Što: Akcija KNJIGA SVIMA I SVUDA (Prodajna akcija)
Kada: 23.-30. travnja 2022.
Gdje: Knjižare Znanje (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Slavonski Brod, Zagreb, Lumini centar (Varaždin)), webshop znanje.hr

Valja istaknuti kako u sklopu ovogodišnje Noći knjige započinje i prodajna akcija Knjiga svima i svuda koja će trajati od 23.-30. travnja i kojom se promovira dostupnost knjige svima i svuda po sajamskim cijenama. U knjižarama i na webshopu znanje.hr bit će osigurani popusti do 70% na gotovo sve naslove naklade Znanje i Vorto Palabra, kao i na brojne naslove drugih hrvatskih nakladnika, tako da će svaki knjigoljubac pronaći nešto za sebe.

U nastavku donosimo nekoliko hit noviteta koje će se moći uloviti na sniženju.

Zagonetka Ruže, nezaboravna je ratna priča o špijunaži, hrabrosti i prijateljstvu potekla iz pera Kate Quinn, autorice naslova „Lovkinja“ i „Aliceina mreža“. Ova napeta priča iz Drugog svjetskog rata govori o tri hrabre djevojke koje neumorno rade na dešifriranju neprijateljskih tajni i špijunu kojeg moraju razotkriti nakon završetka rata. Zagonetka Ruže odličan je odabir za obožavatelje prvoklasne povijesne fikcije. Redovna cijena: 169 kn (Akcijska cijena: 150 kn)

Matt Haig, autor uspješnica Kako zaustaviti vrijeme i Zapisi o nervoznom planetu, donosi Ponoćnu knjižnicu, priču o tridesetpetogodišnjoj Nori, pametnoj i talentiranoj, ali depresivnoj i neostvarenoj djevojci koja si spletom nesretnih okolnosti odluči oduzeti život. Noru ta odluka odvodi u Ponoćnu knjižnicu, mjesto između života i smrti, gdje se odaziva izazovu da proživi neke druge verzije sebe, pronađe svoju savršenu životnu priču i zatim život nastavi u njoj. Ponoćna knjižnica neponovljiv je spoj priče i kontemplacije, manifest života koji je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta. Redovna cijena: 109 kn (Akcijska cijena: 100 kn)

Za ljubitelje lika i djela Michaela Robothama, tu je naslov Dobra djevojka, loša djevojka, složen i uvjerljiv triler koji priču gradi oko neobične djevojke s tajanstvenom prošlošću i forenzičkog psihologa koji ju uzima pod svoju zaštitu. Ovo štivo idealno je za čitateljsku publiku željnu vrhunskog zapleta s neobičnim, kompliciranim i privlačnim protagonistima uz koje sati prolaze u treptaju oka. Redovna cijena: 119 kn (Akcijska cijena: 100 kn)

Nakon bestselera „New York Timesa“ U okovima geografije, Tim Marshall, ugledni britanski geopolitički novinar i stručnjak za diplomatska pitanja, napisao je Doba podjela, novu knjigu u kojoj problematizira temu dubokih i kompleksnih društvenih podjela koje se manifestiraju doslovno podizanjem fizičkih barijera – zidova. Ova intrigantna povijesna, geopolitička i društvena analiza odvažno i detaljno raščlanjuje slijed povijesnih pogrešaka koje će u nadolazećim godinama promijeniti svijet.  Redovna cijena: 129 kn (Akcijska cijena: 110 kn)

Propast i uspon, autorice Leigh Bardugo, treći je i posljednji nastavak planetarno popularne književne trilogije koja je poslužila kao predložak za TV seriju. U epskoj završnici, prijestolnica je pala i Mračnjak vlada Ravkom sa svog sjenovitog prijestolja. Sudbina naroda sada ovisi o jednoj slomljenoj Suncozovki i razorenim ostacima nekoć velike magične vojske. Ako je roman Sjena i kost bila magična priča o odrastanju, Opsada i oluja politički triler, onda je Propast i uspon prava epska potraga! Redovna cijena: 119 kn (Akcijska cijena: 100 kn)

Vikinški mitovi, Matta Ralphsa, knjiga je koja vas vodi na čudesno putovanje u zemlju vatre i leda, gdje se bogovi bore za moć, divovi odmjeravaju snage sa zvijerima, a trolovi su sve samo ne dobrodušni. U ovom detaljnom i raskošno ilustriranom vodiču kroz nordijsku mitologiju saznat ćete sve o Vikinzima i iskusiti avanturu kakvu još niste doživjeli. Redovna cijena: 150 kn (Akcijska cijena: 130 kn)