O knjizi „Naslijeđena sudbina“ i njezinoj autorici

Noémi Orvos-Tóth

NASLIJEĐENA SUDBINA

Kako se izliječiti od obiteljskih rana

"Na svakom putovanju samootkrivanja dođe onaj trenutak kada shvatimo da korijeni naših poteškoća, tjeskoba, negativnih obrazaca i neuspjelih odnosa leže u dalekoj prošlosti. Traume, nerazjašnjeni gubici ili ograničavajuća uvjerenja odjekuju u našem svakodnevnom životu i nevidljivo oblikuju našu sudbinu”, piše u svojoj knjizi Naslijeđena sudbina mađarska psihologinja Noémi Orvos-Tóth. “Svi smo mi potomci traumatiziranih predaka.” Ali, kako nepoznata trauma bake koja je preživjela holokaust dovodi unuku do anoreksije? I kako to da sin koji je rano ostao bez majke u životu nema uspjeha u ljubavnom životu? Naslijeđena sudbina bavi se prvenstveno obiteljskom dinamikom i stoga joj je obitelj u središtu.

Svojim objašnjenjima o posljedicama transgeneracijskih trauma, knjiga Noémi Orvos-Tóth postala je nezaobilazna za čitatelje koje zanima tema samosvijesti. Njezina najveća vrijednost leži u tome što se ponuđena psihološka objašnjenja mogu doista primijeniti u svakodnevnom životu, a uz to su izložena na pitak, svima razumljiv način i ilustrirana primjerima iz života.

Budući da je pristup temi ponajprije psihoanalitički, knjiga je usredotočena na otkrivanje prošlih trauma. Autorica, međutim, raspravlja o brojnim metodama i područjima istraživanja, od psihodrame i umjetničke terapije do imaginativne terapije. Tako ponešto doznajemo i o povijesti i razvoju psihologije. Srodna istraživačka područja dojmljivo su raznolika: ona najvažnija uključuju studije transgeneracijske traume, evolucijsku psihologiju i epigenetska istraživanja – kako okolični čimbenici utječu na gene koje smo naslijedili?

Ova se knjiga bavi toliko važnim temama kao što su drama neželjena djeteta, očekivanja obitelji u pogledu spola budućeg djeteta, zamjensko dijete koje bi trebalo popuniti prazninu nakon smrti brata ili sestre, važnost redoslijeda rođenja djece u obitelji, patchwork-obitelji, jedinci, blizanci itd. Istodobno, ona obrađuje goruće teme kao što su transgeneracijsko nasljeđivanje psihološke traume i problemi osobnog vezivanja i privrženosti.

Klinička psihologinja Noémi Orvos-Tóth diplomirala je psihologiju na budimpeštanskom sveučilištu ELTE. Putem svojih studija, znanstvenih istraživanja i razgovora s klijentima došla je do spoznaje da svoje rane nesvjesno prenosimo na buduće naraštaje. Svojom najvažnijom zadaćom smatra pomoć u stvaranju društva svjesnog trauma u kojem svaka osoba može očuvati svoj integritet i razvijati svoj potencijal. “Prema znanstvenim istraživanjima”, piše autorica, “duboki šokovi, nedostatak ljubavi i prekidi odnosa prenose se iz generacije u generaciju. Sve dok odgađamo suočavanje sa svojim obiteljskim naslijeđem, nesvjesno prenosimo na svoju djecu negativne obrasce boli i nepovjerenja.” A to shvatiti cilj je knjige Naslijeđena sudbina.

Od svojega prvog izdanja 2018. godine knjiga je prodana u više od 200.000 primjeraka. Prava  na prijevod prodana su u 11 zemalja. Njezina druga knjiga, Slobodna volja, objavljena je 2021. godine i do sada je prodana u više od 100.000 primjeraka.

 

Prijevod: Ana Sekso Milković

Publicistika / Popularna psihologija

274 stranica / meki uvez s klapnom / 140x210 mm

ISBN: 978-953-8481-09-3 / MPC: 18,90  EUR

 

Knjigu Naslijeđena sudbina pronađite u svim knjižarama te na webshopu znanje.hr.