Ostavi svijet za sobom: Sve što trebate znati o jednom od najočekivanijih filmova godine

ZAGREB, 5. listopada 2023.

Netflix je objavio službeni trailer za film „Ostavi svijet za sobom“ (Leave the World Behind) i najavio kako ovaj željno očekivani apokaliptični triler nastao prema istoimenom romanu Rumaana Alama na male ekrane stiže 8. prosinca. Alam je, uz Baracka i Michelle Obamu, izvršni producent filma, Sam Esmail (Mr. Robot) je redatelj, a predvodnicu jake glumačke postave čine oskarovci Julia Roberts i Mahershala Ali te Ethan Hawke.

Velik interes za film ne čudi s obzirom da je roman Ostavi svijet za sobom 2020. godine postao bestseler i ušao u finale National Book Awarda za fikciju, a radi se o provokativnoj satiri američkog društva u srži koje je priča o apokalipsi i čovjeku u trenutku njegova strmoglava pada. Knjiga je 2022. objavljena i u Hrvatskoj u nakladi Znanja, i prijevodu Igora Rendića.

Radnja prati Amandu i Claya koji kreću na odmor u zabačeni seoski kutak Long Islanda. Nestrpljivo iščekuju  odmak od hektičnog života u New Yorku, lijepe obiteljske trenutke s djecom tinejdžerima te dašak luksuza u prekrasnoj kući koju su unajmili na tjedan dana. No čarolije će nestati čim im neobične pridošlice usred noći pokucaju na vrata: to su Ruth i G. H., afroamerički bračni par, panično tvrdeći da je kuća njihova i, još čudnije, da je u New Yorku nestalo struje. I potpuno neobjašnjivo, mobiteli im odjedanput ostaju bez signala, ne rade ni televizija ni internet, zbog čega se osjećaju dezorijentirano i izgubljeno.
Bi li Amanda i Clay trebali povjerovati uljezima na riječ i što se zapravo događa s vanjskim svijetom? Dok atmosfera postaje sve zloslutnija, a bizarni događaji redaju se jedan za drugim, slučajni poznanici bivaju prisiljeni su na suradnju...

Osim Julije Roberts u glavnoj ulozi, film također donosi izvanredne izvedbe Mahershale Alija, Ethana Hawkea, Myha’le, Farrah Mackenzie, Charlieja Evansa i Kevina Bacona.