U SJEĆANJE NA LUKU PALJETKA: Veliki gubitak za književni svijet

S velikom tugom donosimo vijest o smrti Luke Paljetka, svestranog dubrovačkog pjesnika, prevoditelja, književnika i akademika.

Luko Paljetak jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika s preko 150 knjiga, a 2023. godine obilježena je 50. obljetnica njegove zbirke šaljivih i humorističnih pjesama “Miševi i mačke naglavačke”, klasika dječje književnosti. Kroz svoja djela Paljetak je otvarao vrata u svijet mašte i osjećaja.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima Nagrade Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus 1995., Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2005., Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2012. i Nagrade „Iso Velikanović“ za životno djelo za književne prijevode.

Dok se opraštamo od Paljetka, ostaje nam njegovo bogato naslijeđe koje će živjeti kroz njegove knjige i riječi. Njegova umjetnost će nastaviti nadahnjivati generacije koje dolaze, podsjećajući nas na snagu riječi i ljepotu književnosti.

 

„Život je proždrljiv. Život ždere ljude, uzima ih. I tu ništa ne možemo učiniti, nego prihvatiti tu njegovu proždrljivost. Možemo samo te ljude, koje nam je život oduzeo, što duže zadržati u sjećanju. Nastojati da ih se ne zaboravi.“

 


Objavljeno: 13.05.2024, zadnja promjena: 13.05.2024  Povratak