Vijest za knjigoljupce: devet noviteta za početak nove godine

Ulaskom u siječanj, otvaraju se vrata novim književnim avanturama u 2024. Naklada Znanje i Vorto Palabra godinu započinju s devet novih knjiga - od dječijih do onih za odrasle. Bez obzira na osobni ukus, raznolikost žanrova donijet će nešto za svakoga, obećavajući uzbudljive priče koje će obogatiti svačije čitateljsko iskustvo i obilježiti početak nove godine.

Nemojte čekati! Krenite na putovanje među korice ovih devet knjiga:

Naslovi za odrasle

LIJEPA KNJIŽEVNOST

Uplovite u vrtlog vremena s Krivo mjesto, krivo vrijeme (Wrong place, wrong time) - priču o majci Jen koja se budi u prošlosti svaki put kad zaspi, suočena s nemogućom misijom spriječiti strašan zločin svoga sina Todda. U prijevodu Luke Miličevića, ova knjiga privlači čitatelje u svoj izuzetno čitak miks različitih žanrova. Ne samo da iznenađuje genijalnim i maštovitim zapletima, već istovremeno oduzima dah svojom pričom o braku i majčinstvu. Jen je s prozora gledala kako njezin tinejdžer nožem izbada potpuna neznanca. Ne zna tko je žrtva ni zašto je Todd počinio takav zločin. Nakon što joj sina privedu, Jen usne u očaju. No kad se probudi, shvati da se probudila dan prije. Svakim danom budi se sve više u prošlosti, isprva tjednima, zatim godinama prije ubojstva... Ubojstvo još nije počinjeno i možda postoji mogućnost da ga se spriječi. S nevjerojatnom dozom misterija, autor knjige Gillian McAllister poziva čitatelje da zajedno s Jen istraže prošlost i pokušaju spriječiti ubojstvo koje je počinio njezin sin Todd. 

Zaronite u život i dušu legendarne Marilyn Monroe kroz pero jedne od najcjenjenijih američkih spisateljica današnjice, Joyce Carol Oates. U njezinom uznemirujuće sugestivnom romanu Plavuša (Blonde) otkrit ćete uzbudljivu fikcionalizaciju života Marilyn Monroe. Kroz dijelove koji odgovaraju fazama Monroeina života, Oates dočarava tužne okolnosti odrastanja Norme Jeane Baker, štetu koju joj je nanijela nestabilna majka i odsustvo nepoznatog oca, mučne godine u sirotištu te opis trnovitog puta do slave. Knjiga ne samo da je nominirana za Nacionalnu književnu nagradu, već je i poslužila kao inspiracija za Netflixov istoimeni kontroverzni hit i dokumentarni film iz 2022. 

Naslov Hi-Fi (High Fidelity) autora Nicka Hornbyja upoznaje vas s putovanjem kroz život tridesetpetogodišnjeg vlasnika prodavaonice ploča u Londonu. Rob Fleming zaglavio je u neobičnom slijedu sretno-nesretnih okolnosti - prekinuo je s djevojkom, napustio fakultet, zaposlio se u trgovini ploča i ne vidi izalaz... On poseže u vlastita sjećanja i pravi inventuru svega pročitanog, odslušanog, odgledanog i obljubljenog u svome životu, uvlačeći čitatelja u živopisni kaleidoskop pop-kulture 20. stoljeća. Kroz iskrenu ispovijed glavnog lika otkrit ćete nekonvencionalni slijed sreće i nesreće u njegovoj karijeri i ljubav, a pred očima će vam se nizati legendarni albumi, pjesme, knjige, serije i filmovi, tjerajući vas da ponovno zavirite među već pomalo zaboravljene ploče, diskove, korice, ali i u vlastita sjećanja.... 

LJUBAVNI I EROTSKI ROMAN

Spremni ste za dozu romantičnih peripetija i neodoljivih likova? Ljubavni eksperiment u Americi (The American Roommate Experiment) autorice Elene Armas donosi uzbudljivu priču o problemima Rosie Graham, bivše poslovne žene koja je trenutni posao zamijenila tajanstvenom karijerom spisateljice ljubavnih romana. Kroz niz nespretnih situacija, Rosie će se naći u neočekivanom suživotu s Lucasom, čije neodoljive osobine postaju izvor inspiracije za njezino pisanje, stvarajući priču koja je istovremeno zabavna i emotivna. 

Između redaka (The Fine Print) ljubavni je roman o Rowanu i Zahri u kojemu se poslovni usponi susreću s neočekivanim ljubavnim iskušenjima. Rowan, čiji je zadatak preurediti zabavni park Kraljevstvo snova, svoju sudbinsku pogrešku otkriva kada poljubi Zahru koju je zaposlio kao dizajnericu. Ova priča autorice Lauren Asher otkriva da novac nije rješenje za sve, a sudbina dvoje zaljubljenih junaka visi o niti, obećavajući čitateljima iznenađujući rasplet. Kroz vrtlog strasti, tajni i intriga, otkrijte nevjerojatnu dinamiku između poslovnog uspjeha i iskri ljubavi. 

 

NOVI HIT NASLOVI (TRILERI I KRIMINALISTIČKI ROMANI; POVIJESNI ROMANI)

Nakon Slučaja 6-4, Hideo Yokoyama donosi još jedan provokativan kriminalistički roman otkrivajući svijet novinarstva 1985. kroz oči iskusnog Kazumase Yuukija, dok se bori s izazovima uredske politike i nevjerojatnim događajem koji će zauvijek oblikovati njegov život. Triler Sedamnaest (Seventeen) višeslojna je priča koja jednako govori o novinarstvu, tragičnom događaju i čovjeku na raskrižju srednjih godina. Neslućena zrakoplovna nesreća postavlja temelje za Yokoyaminu priču o nezamislivim užasima, ekskluzivama, ujedinjenju novinske redakcije i promjenama koje će oblikovati živote protagonista, posebno iskusnog novinara Kazumasu Yuukija. 

Tu su još dva nova hita - romani Žrtva 2117 (Offer 2117) i Dijamatno oko (Diamond Eye). U Adler-Olsenovom trileru, smrt Žrtve 2117 postaje pokretačka snaga za inspektora Carla Mørcka, uvlačeći ga u opasan i osoban slučaj s mračnim tajnama iz prošlosti i kobnim posljedicama za budućnost. S druge strane, Kate Quinn donosi povijesni roman o Mili Pavličenko koja se iz marljive studentice preobražava u smrtonosnu snajperisticu - neumoljivu lovkinju na naciste i dobiva nadimak Gospođa Smrt.

Naslovi za djecu

Priče za lijep san i veseo dan (Stories for Springtime) komplet je od 8 ljupkih slikovnica u kutiji s postoljem. Slikovnice su: Mali morski pas superjunak, Mali pingvin se izgubio, Zagrli me, Majmunska posla, Draga, dobra medvjedica, Kako dohvatiti Mjesec, Zvjezdano noćno stablo i Kako je čudesan ovaj svijet. Slikovnice su napisane u stihovima. Svaka ima 24 stranice i svoj poseban stil ilustracija, jer su ilustratori slikovnica različiti. Neke od slikovnica prikladnije su za uspavljivanje, druge za dnevni predah od igre. No svima je zajednička šarena, vesela i topla atmosfera.