Knjiga je najljepši poklon!

Pred nama je period darivanja i uživanja, a knjiga je bezvremenski poklon koji možemo otvoriti bezbroj puta i koji nas uvijek iznova razveseli. Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra zato su se i ove godine pobrinule da knjigoljupci različitih generacija i čitalačkih afiniteta ispod bora pronađu savršeni poklon!

Ako poznajete ljubitelje trilera, krimića i horora, ne možete pogriješiti s novoobjavljenim hit naslovima Stephena Kinga. Prvi od njih je kultni klasik, po prvi puta preveden na hrvatski, a radi se o Tajnama Salema (Salem's Lot). Objavljene sada već davne 1975., Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća kasnije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a novo izdanje upotpunjeno je promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama, u sjajnom prijevodu Jelene Pataki Šumige.  

Slijedi Billy Summers (Billy Summers), najnoviji Kingov roman koji počinje od dobro poznate premise: odlikovani veteran Billy Summers, plaćeni ubojica na korak do umirovljenja, pristaje odraditi još jedan, posljednji posao. Sve ubrzo spektakularno kreće po zlu, pa ovo prerasta u prepoznatljivo kingovski triler o sreći, sudbini i iskupljenju. Dok se neosporni majstor horora prebacuje na područje noira, shvaćate da vas King i dalje može i iznenaditi i zapanjiti, čak i nakon toliko desetljeća, a prijevod donosi Damir Biličić.

Trileroljupce će obradovati i novi naslov omiljenog autora Roberta Bryndze, Devet brijestova (Nine Elms). U prijevodu Lidije Toman, Devet brijestova donosi snažan i mračan zaplet s glavnom junakinjom uz koju se vežete već na prvoj stranici – ovo je vrhunski početak istinski obećavajućeg serijala.

Ljubitelji lijepe književnosti uživat će u Leidinoj preobrazbi (Becoming Leidah), nevjerojatnom i sjajno napisanom romanu koji vješto spaja mitove sa surovom stvarnošću života u Norveškoj u dalekoj prošlosti. Prekrasna, živopisna proza autorice Michelle Grierson čitatelje odvodi u nove dimenzije književnog užitka, predstavljajući nam pripovjedačko umijeće koje će zasigurno ostaviti traga na književnoj sceni. U prijevodu Selme Muftić Pustički ova tiha i suptilna, ali moćna, priča će vas poput uzbibanog mora odnijeti u jedan drugi svijet na obalama Norveške.Ovdje je i hit naslov Lekcije iz kemije  (Lessons in Chemistry), originalan roman autorice Bonnie Garmus, smješten u Kaliforniju ranih 60-tih s nezaboravnom glavnom junakinjom, kemičarkom Elizabet Zott koja nehotično postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa. U prijevodu Mirjane Valent, ovaj roman pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama.


Za poklonike feel good romana, renomirani autor Carsten Henn u svom uratku Šetač knjiga (Der Buchspazierer) pripovijeda emotivnu priču o svemu što ljude povezuje, a knjige čini tako čudesnima. Pun ljubavi i od velike vrijednosti, ovaj je divni roman idealan za sve ljubitelje knjiga, a prijevod donosi Vanda Kušpilić.

Od publicističkih naslova tu je priručnik iz praktične dječje psihologije Što misli moje dijete? (What Is My Child Thinking) autorica Tanith Carey i Dr. Angharad Rudkin koje na primjerima više od 100 svakodnevnih situacija roditeljima pomaže shvatiti ponašanje njihova djeteta, razumjeti razloge takvog ponašanja i primijeniti najbolja rješenja, a prijevod donosi Suzana Sesvečan Lozina.

Hit naslov Mentalni restart - Prepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja (How To Do The Work) priručnik je u kojem klinička psihologija dr. Nicole LePera, internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika na Instagramu, donosi nov, revolucionarni i holistički pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život.

Za mlađe čitatelje ovdje je bajkoviti roman proslavljenog komičara Bena Millera, Noć kad sam upoznao Djeda Božićnjaka (The Night I Met Father Christmas). U ovoj priči dječak Jackson zna sve o sobovima, vilenjacima, tajnoj radionici igračaka na Sjevernom polu, te mu je jasno da postoji nekakva magija koja Djedu Božićnjaku omogućuje da poklone dostavi po cijelom svijetu u jednoj jedinoj noći, no postoji nešto što još nije saznao... kako je točno Djed Božićnjak postao Djed Božićnjak. S prekrasnim ilustracijama i duhovitim pripovijedanjem, ova knjiga podsjetit će sve na istinski duh Božića i jednom za svagda dokazati da Djed Božićnjak doista postoji! Sjajan prijevod donosi Martina Pranić.

Za tople zimske dane Znanje je pripremilo Zimske bajke (Winter Tales), predivnu, vrhunski ilustriranu knjigu autorice Dawn Casey koja će djecu i odrasle odvesti u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima.

Više naslova potražite na sljedećem linku -> LINK.

Vidimo se u Znanju!