Životni put jedne knjige - školarci u knjižarama Znanja

 

U suradnji s lokalnim osnovnim školama, i uz potporu Ministarstva kulture, u knjižarama Znanja diljem Hrvatske kroz ovu će se godinu održavati program poticanja čitanja na temu "Životni put jedne knjige". 

Cilj je programa školarcima interaktivno i na konkretnim primjerima objasniti proces kroz koji knjiga prolazi prije nego stigne u ruke čitatelja. Želja nam je potaknuti interes za knjigom kod djece i mladih te pokazati kako su upravo knjižare jedna od posljednjih postaja u životu knjige i kao takve jedno od središnjih mjesta za poticanje i njegovanje kulture čitanja. Teme koje će biti obrađene odnose se na značenje i ulogu autora, rukopisa, predvoditelja, urednika, lektora i korektora, grafičko oblikovanje i dizajn knjige, a potom i marketing i knjižaru kao mjesto na kojem čitatelji u konačnici odabiru knjigu. U programu će sudjelovati školarci, učitelji i knjižničari, prevoditelji, autori, urednici u nakladničkim kućama, djelatnici knjižara i marketinga.

Prvo događanje održano je uoči Noći knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u petak, 21. travnja 2023. u knjižari Znanje Bookshop u Gajevoj ulici u Zagrebu, s početkom u 9:30 sati. Na njemu su sudjelovala dva četvrta razreda osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera iz Zagreba, a na primjeru dječjeg naslova Dijete vjetra sa školarcima su o životnom putu jedne knjige pričale Nataša Pejić, urednica knjige i Ivana Štajcer, voditeljica marketinga u Znanju. -> Najava događanja 21. travnja u knjižari Znanje Bookshop i fotografije posjeta učenika knjižari.