Životni put jedne knjige - školarci u knjižarama Znanja

 

U suradnji s lokalnim osnovnim školama, i uz potporu Ministarstva kulture, u knjižarama Znanja diljem Hrvatske kroz ovu će se godinu održavati program poticanja čitanja na temu "Životni put jedne knjige". 

Cilj je programa školarcima interaktivno i na konkretnim primjerima objasniti proces kroz koji knjiga prolazi prije nego stigne u ruke čitatelja. Želja nam je potaknuti interes za knjigom kod djece i mladih te pokazati kako su upravo knjižare jedna od posljednjih postaja u životu knjige i kao takve jedno od središnjih mjesta za poticanje i njegovanje kulture čitanja. Teme koje će biti obrađene odnose se na značenje i ulogu autora, rukopisa, predvoditelja, urednika, lektora i korektora, grafičko oblikovanje i dizajn knjige, a potom i marketing i knjižaru kao mjesto na kojem čitatelji u konačnici odabiru knjigu. U programu će sudjelovati školarci, učitelji i knjižničari, prevoditelji, autori, urednici u nakladničkim kućama, djelatnici knjižara i marketinga.

Prvo događanje održano je uoči Noći knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u petak, 21. travnja 2023. u knjižari Znanje Bookshop u Gajevoj ulici u Zagrebu, s početkom u 9:30 sati. Na njemu su sudjelovala dva četvrta razreda Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera iz Zagreba, a na primjeru dječjeg naslova Dijete vjetra sa školarcima su o životnom putu jedne knjige pričale Nataša Pejić, urednica knjige i Ivana Štajcer, voditeljica marketinga u Znanju. -> Najava događanja 21. travnja u knjižari Znanje Bookshop i fotografije posjeta učenika knjižari.

Povodom početka nove školske godine, u utorak i srijedu, 19. i 20. rujna 2023. u knjižari Znanje Westgate u Jablanovcu, s početkom u 10:00 sati održao se program Školarci u knjižari. Na njemu su sudjelovali učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Pušča. 19. rujna autor dječjeg naslova Igrajmo se stonoge Zvonimir Varošanec učenicima trećih razreda predstavio je proces nastanka slikovnice, dok su 20. rujna o životnom putu jedne knjige pričale urednica dječjeg naslova Dijete vjetra Nataša Pejić i Ivana Štajcer, voditeljica marketinga u Znanju. -> Najava događanja 19. i 20. rujna u knjižari Znanje Westgate i fotografije posjeta učenika knjižari.

U utorak, 10. listopada 2023. u knjižari Znanje Bookshop u Gajevoj ulici u Zagrebu, s početkom u 8:30 sati autor dječjeg naslova Igrajmo se stonoge Zvonimir Varošanec učenicima drugog i trećeg razreda Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera predstavio je proces nastanka svoje slikovnice. On je, kako to već biva na njegovim brojnim nastupima za djecu, animirao, čitao svoje stihove, pitao te ih učio da pjevaju njegove vesele uglazbljene pjesme. O životnom putu naslova Igrajmo se stonoge govorila su i urednica Mirna Šimat te ilustratorica Pika Vončina. Program je prigodno popratila i o njemu izvijestila i ekipa HRT-a za Dobro jutro Hrvatska. -> Najava događanja 10. listopada u knjižari Znanje Bookshop i fotografije posjeta učenika knjižari.

U utorak i srijedu, 18. i 19. listopada 2023. u knjižari Znanje Zadar,  Knezova Šubića Bribirskih 11, s početkom u 8:30 održavao se program Školarci u knjižari, Životni put jedne knjige. U dva dana održana su tri događanja na kojima su sudjelovali učenici trećih razreda Osnovne škole Petar Preradović iz Zadra. Autorica Mirjana Mrkela i ilustrator Marin Franić, učenicima su predstavili proces nastanka dječjeg naslova Optimist oko Zadra. -> Najava događanja 18. i 19. listopada u knjižari Znanje Zadar.

U četvrtak 26. listopada 2023. u knjižari Znanje Pula, Giardini 4, s početkom u 10:30  i 11:15 održat će se program Školarci u knjižari, Životni put jedne knjige, a na njemu će sudjelovati učenici trećih razreda Osnovne škole Veli Vrh iz Pule. Na primjeru knjiga o Harryju Potteru, dječjeg serijala o malom čarobnjaku koji je osvojio srca čitatelja diljem svijeta, učenicima će o životnom putu jedne knjige govoriti Vedran Bartušek, urednik knjige o Harryju Potteru, i Marko Hadjur, voditelj marketinga Mozaika knjiga.  -> Najava događanja 26. listopada u knjižari Znanje Pula.

U petak 27. listopada 2023. u knjižari Znanje Rijeka Korzo, Užarska 1, s početkom u 8:30  i 11:45 održat će se program Školarci u knjižari, Životni put jedne knjige, a na njemu će sudjelovati učenici trećih razreda Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke. Na primjeru knjiga o Harryju Potteru, dječjeg serijala o malom čarobnjaku koji je osvojio srca čitatelja diljem svijeta, učenicima će o životnom putu jedne knjige govoriti Vedran Bartušek, urednik knjige o Harryju Potteru, i Marko Hadjur, voditelj marketinga Mozaika knjiga. -> Najava događanja 27. listopada u knjižari Znanje Rijeka Korzo.